ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΝΩΣΟΥ

Σύνδεση αρχαιολογικών χώρων με τον αστικό - περιαστικό ιστό, με σημείο  αναφοράς την έρευνα για τον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου της Κνωσού 

Φορέας ανάθεσης: Υπουργείο Πολιτισμού - Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων

Χρονική περίοδος: Μάιος-Ιούλιος 2024

 

Ομάδα έργου: 

Νίκος Σκουτέλης καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Αντώνης Καραμήτρου αρχιτέκτων ΠΚ

Κλήμης Ασλανίδης αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Χριστίνα Αραπάκη, Βασιλική Χαραλαμπίδη, Μαρία-Χριστίνα Χανικιάν, τελειόφοιτοι ΠΚ 

 

Πρόπλασμα:

Χρήστος Ιβόπουλος    αρχιτέκτων ΠΚ

 

Εξωτερικοί συνεργάτες μηχανικοί:

Ελευθέριος Τριανταφύλλου τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ

Αθανάσιος Γεωργιλάς      δρ Γεωλόγος ΑΠΘ

Νίκος Χατζάκης                πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ - ΜSc δομοστατικός

Γιώργος Παπαδάκης & Σταύρος Φλουρής - ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ηλεκτρολόγοι μηχανικοί

Βαγγέλης Μαργιολάκης- LUUN  I.K.E.  αρχιτέκτων μηχ. ΠΜΣ φωτισμού

Στην Κνωσό σχεδιάστηκε ένα σύνολο ελεύθερων και κλειστών χώρων, που συνθέτουν μία ενιαία λειτουργική ενότητα, σε απόσταση από τις κινήσεις των οχημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή και άνετη κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου και των εργαζόμενων εντός και γύρω από αυτόν. Ειδική διαχείριση θα έχουν τα οχήματα ΑΜΕΑ, οχήματα των εργαζόμενων στον χώρο, ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα, σε ειδικές θέσεις στάθμευσης στα νότια του συγκροτήματος κτηρίων υποδοχής.

Η εύρυθμη λειτουργία και η παράλληλη αισθητική αναβάθμιση των δομών στις περιοχές άφιξης, στάθμευσης, μετάβασης έως την είσοδο, εξόδου και στάσης για αγορά ενθυμίων και επίσκεψη στο αναψυκτήριο, θα εξασφαλίσει μια συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών και αύξηση της ακτινοβολίας του μινωικού ανακτόρου διεθνώς. Παράλληλα ο σχεδιασμός ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουν θέσει υπόψιν των επιτροπών ένταξης στους καταλόγους της UNESCO οι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η θέση από την οποία γίνεται η είσοδος στο ανάκτορο παραμένει ίδια λόγω της επιτυχούς έως σήμερα οργάνωσης των κινήσεων εντός του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορικότητας της πρόσβασης που οργάνωσε ο ίδιος ο Evans.

Σκοπός των έργων είναι η εξασφάλιση ενός δομημένου χώρου ικανού να ισορροπεί μεταξύ σεβασμού της ιστορίας και διευκόλυνσης των επισκεπτών, με δομές βιώσιμες, ανθεκτικές και ενεργειακά αυτόνομες. Οι σημερινοί χώροι εισόδου επειδή δεν ανταποκρίνονται πλέον στον σκοπό για το οποίο κατασκευάστηκαν και οφείλουν να ανανεωθούν, λειτουργώντας συμπληρωματικά με νέους που μελετώνται σε δύο φάσεις εξέλιξης του χώρου.

Η νέα διαμόρφωση αποσκοπεί στα παρακάτω:

  • Ασφάλεια στις κινήσεις των εργαζομένων του χώρου και των επισκεπτών
  • Καθαρότητα στις κινήσεις των επισκεπτών προς και από το ανάκτορο και στους χώρους στάθμευσης
  • Αναγνωσιμότητα των οδεύσεων μέσω της αρχιτεκτονικής επίλυσης
  • Χώροι άνετοι και ευρύχωροι στις επιμέρους λειτουργικές ενότητες, ικανοί να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών χωρίς ογκώδεις κατασκευές
  • Χώροι ασφαλείς σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων
  • Αξιοπρεπείς και ανθεκτικές κτιριακές δομές, επάξιες του σημαντικού χώρου που θα υποστηρίζουν

Οι ελεύθεροι χώροι απαρτίζονται από το διευρυμένο πεζοδρόμιο που γεφυρώνει τον χώρο στάθμευσης με την νέα πλατεία υποδοχής, με κλίση προς τον νότο, που δέχεται νέες δενδροφυτεύσεις(συνολικό εμβαδόν 1.890 τμ.). Αυτή συνδέεται μέσω ράμπας με τον βοηθητικό χώρο στάθμευσης ΑΜΕΑ, ασθενοφόρου, πυροσβεστικού στα νότια της συνολικής επέμβασης. Ελευθερώνεται από μέρος των υφιστάμενων δομών ο χώρος αμέσως μετά την είσοδο σε μικρή πλατεία υποδοχής με εμβαδόν 870 τ.μ. Τα τρία κτήρια έχουν εμφάνιση στεγάστρων προστασίας αρχαιοτήτων με τους κλειστούς χώρους  να αναδύονται με κοινό ύφος υλικών με εκείνα των δαπέδων. Κτήριο υποδοχής 215 τ.μ. – Πωλητήριο 116 τ.μ. + 77 τ.μ. αποθήκη σε πατάρι – Αναψυκτήριο 98 τ.μ. + 32 αποθήκη σε πατάρι. Συμπληρωματικά αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι χώροι υγιεινής, κατασκευάζεται ειδικό γραφείο ξεναγών κοντά στην είσοδο, εντός της πλατείας  και στέγαστρο προστασίας της νέας ηλεκτρικής γεννήτριας ως συμπλήρωμα στο υφιστάμενο κτήριο πωλητηρίου ΤΑΠ, το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα αλλάξει χρήση.